lördag 3 januari 2009

Sen årskrönika

I Midsommarhuset härskar magsjukan, varför denna ego-krönika över 2008 kommer lite sent. Bör ses som en motvikt till alla krönikor som tar upp barnamord i Sverige, sjuksköterskestrejk och varsel...

Januari:
Mamman är höggravid, stressad, pluggar, jobbar, får en vagel och fyller för sista gången något med tjugo. Bestämmer sig för att vara ledig i två veckor innan den nya familjemedlemmen är beräknad.
Februari:
Lillebror kommer till världen mindre än tjugo timmar efter att mamman har slutat jobba. Han är två veckor tidig, finaste pappan har 39 graders feber men mamman är så nöjd och stolt. Stolt är även Storebror. Resten av månaden är alla sjuka och vissa hyser viss avundsjuka mot sin bror.
Mars:
Relativt fint väder, en Prins som är snorig och en mamma som inte vet hur hon ska klara av det faktum att Prinsen inte alls verkar gilla att inte vara det enda barnet i universum...
April:
Storebror fyller år, får ta fram cykeln - och helt plötsligt är det inte så långt till dagis längre.
Många besök på öppna förskolor, lek och bus med A, H & M och ovanligt många träffar med Mammas kusin och hennes jäntor. Mamman började träna igen, tänk att suget kan vara så starkt!
Maj:
Klimpen döps, Prinsen får helt oväntat starka glasögon, mamman och fina pappan roar sig på improviserad melodifestival och på lyxhotell i Stockholm. Mamman har ångest över det mesta och försöker sy i hop en resa till Thailand.
Juni:
Vädret vet inte om det ska vara iskallt eller fint, mamman vill sälja barn på Tradera (ja, kanske inte om jag verkligen tänker efter men...) och dessutom surar hon över att ingen engagerar sig ang Midsommarafton. Utöver det går mamman och fina pappan på bröllop och åker på en 90-års fest i Frök.
Juli:
Mamman hängde på loppis och på auktion, i övrigt mest på helpension i endera sommarstuga. Familjen gjorde lyckad årlig resa till Lycksele, dock var antalet familjer i resesällskapet decimerad till 2.
Augusti:
Fina pappan började om att jobba efter nästan 6 lediga veckor, mamman nästan dog. Förutom att hänga i lekparker och på loppis fick mamman och Lillebror åka till Göteborg på långweekend med bröllop och shopping på schemat. Sen fick mamman ryggskott, och började stressa inför resan med stort R...
September:
Tiden före den 17 kan bara beskrivas som ett enda stort kaos, då mamman för sitt liv inte kunde förstå varför hon ens ville åka någonstans. Köpa saker, packa, fixa saker, ringa folk etc. Men sen var ju allt helt fantastiskt när vi väl kom fram till Ao Nang, Krabi, Thailand!
Oktober:
2 veckor fortfarande i Thailand, helt fantastiskt även om en urinvägsinfektion och viss rastlöshet inne på hotellrum uppstod. Väl hemma kändes det faktiskt också rätt ok även om det var typ tusen saker inbokade och mamman inte visste om hon skulle överleva en återträff från åk 9...
November:
Årets pestigaste månad alla kategorier; Mamman började helt oväntat jobba på ett helt nytt ställe. Allt nytt och svårt, och sedan blev Prinsen sjuk och ja... resten vet ni ju.
December:
Månaden som försvann. Jobb, sjukdom, plugg och obefintlig tid för julförberedelser. Ångest inför traditioner, julfrosseri, nyårsfester och sjukdomar.

Men nu är den månaden förbi, lixom hela 2008.
Ett år som just nu känns somm ett skitår, men när jag gått igenom ovanstående lista så inser jag att det intrycket förstås är starkt präglat av de två sista månaderna. Om mamman kunde få stryka november och december så skulle nog 2008 kunna vara ett helt ok år; lagomt med ångest toppat med en fantastisk Lillebror och en oförglömlig resa.

Att 2009 börjat med magsjuka ser jag som ett nollindex - nu kan det bara bli bättre!
God fortsättning på det nya året - om det är någon av er som orkat läsa ända hit ner?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag orkade läsa. Mycket bra sammanfattat måste jag säga - sa det mesta om den bräckliga mammans 2008!

Anonym sa...

OJoj... synd att ni fick magsjuka annars hade jag onekligen tackat och bockat för ett finfint inlägg om mitt på spåret.

hoppas ni mår bättre nu kära ni.